Laborator fARAD 2018

0

Laboratorul fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 2–7 octombrie 2018, în cadrul festivalului de film cu același nume.

Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema în cadrul unor ateliere intensive cu mentori reputați ai documentarului mondial.

Laboratorul fARAD 2018 va include o serie de sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților, alături de un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu pe durata a șase zile, având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă. Acestora li se adaugă și un seminar despre muzica în filmul documentar susținut de Tristan Ferland Milewski, regizorul filmului Dream Boat și DJ My Name is Claude, autorul muzicii aceleiași pelicule.

Laboratorul se adresează autorilor de documentare creative independente în faza de dezvoltare – regizori, alături de alți membri ai echipei creative (autori ai imaginii, sunetului, montajului sau producători creativi), care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar.

Participarea la laborator, utilizarea echipamentelor de sunet pe durata atelierului practic și cazarea sunt gratuite pentru toți participanții selectați. Vor fi acceptate maximum 6 proiecte participante, selectate de board-ul festivalului fARAD și mentorii laboratorului, cu maximum doi participanți pentru fiecare proiect. Anunțul selecției finale a participanților va fi făcut până la data de 12 septembrie 2018.

Mai multe detalii despre program și formularul de înscriere sunt disponibile pe site-ul www.farad.ro. Cei interesați sunt rugați să se înscrie trimițând formularul de înscriere și materialele solicitate la adresa laborator@farad.ro până la data de 5 septembrie 2018, inclusiv.

____________________________________________________

Temele abordate în cadrul atelierului practic dedicat sunetului de film documentar sunt:
• planificarea și înregistrarea sunetului în producție, în priză directă,
• principii pentru montajul de sunet în documentar,
• prelucrarea sunetului din materiale de arhivă,
• reconstrucția sunetului pentru materiale brute mute, și
• designul de sunet în documentar (fără a atinge muzica și scoring-ul).

Pe lângă demonstrații și ilustrații din diverse filme, se va recurge și la o serie specifică de exerciții practice menite să extindă capacitatea tehnică și imaginația creativă a tinerilor documentariști și să înarmeze participanții pentru dezvoltarea și producția propriilor proiecte.

Seminarul dedicat muzicii în filmul documentar va aborda:
• relația dintre compozitor și regizor la construcția coloanei sonore și ilustrației muzicale a unui film;
• structurarea colaborării la nivel creativ și emoțional, dar și în ceea ce privește logistica post-producției și așteptările pentru deliverables.

Leave A Reply